Aktuális képzéseink:
Felnőttképzési engedély számunk: E-000343/2014


 

 
Bruttó Conto Könyvelőiroda Kft. www.bruttoconto.hu


 

   www.prosec.hu

 Az elektronikus vagyonvédelmi rendszerszerelő képzés gyakorlati helyszínét folyamatosan biztosítja

MASCO Kft.

 Megnyitás: tn_masco_logo.jpg

Tűzvédelmi szakvizsgák

TŰZVÉDELMI SZAKVIZSGÁK

a megváltozott jogszabályoknak megfelelően a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság SZ114/1-2-3-4-5-7-8-9-12-13-14-15-16/01/2014. engedélyei alapján változott a tűzvédelmi szakvizsga szabályozása és a tűzvédelmi bírságok. A belügyminiszter 45/2011. (XII. 7.) BM rendel és a 67/2012.(XII.14.) BM  módosítása a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól. Amennyiben az ellenőrzés során kiderül. hogy a munkáltató nem rendelkezik érvényes tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvánnyal, a Katasztrófavédelem 100.000,-Ft Tűzvédelmi bírságot szab ki személyenként.

 1. Változott a szakvizsgára kötelezettek köre
 2. A szakvizsgáztatóknak is tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvánnyal kell rendelkezni 
 3. Kötelező szóbeli vizsgát is tenni annak, aki nem éri el az írásbeli a 90 %-os eredményt
 4. Új a szakvizsga törzsanyaga
 5. Szakvizsgával kell rendelkeznie annak a személynek is, aki az 1. melléklet 1-9., és 12-13. pontjaiban meghatározott tevékenységet végzők munkáját irányítja
 6. A 4. 12. vagy 13. foglalkozási ágak, munkakörök esetében a tevékenységet végzőnek rendelkeznie kell az általa kivitelezett, karbantartott, javított, telepített, felülvizsgált termék magyar nyelvű ismertetőjével, a használatra, karbantartásra és felülvizsgálatra, alkalmazási korlátozásra is kiterjedő alkalmazástechnikai leírással és a szükséges eszközökkel, anyagokkal
 7. A bizonyítvány érvényességének lejárta előtt ismételt szakvizsga tehető, amennyiben a szakvizsga-bizonyítvány lejár, a felkészítő tanfolyamot ismételten el kell végezni.

Megjelent az új bírságrendelet (259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet) a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról, amely szerint, ha a tűzvédelmi szakvizsgához kötött tevékenységet szakvizsga nélkül végzik, a tűzvédelmi bírság összege dolgozónként 100.000 Ft/fő!

MUNKAADÓK ÉS MUNKAVÁLLALÓK KÖTELEZETTSÉGEI:

2012. május 1. után kötelező az alábbi munkakörökben is tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezni.

 1. Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők (lakatosok, javító műhelyek, autójavító műhelyek, meleg burkolók, stb.)
 2. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők (raktáros, nagyipari felhasználók)
 3. Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők(benzinkutak, gázüzemű targoncát vezető munkatársak)
 4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők (épület üzemeltetők, beépítést, javítást végzők)
 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők
 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők
 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők
 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 10. Beépített tűzjelző berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök
 11. Beépített tűzoltó berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök
 12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők(kivitelezők, forgalmazók, felületkezelők)
 13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, javítását, karbantartását végzők (épületüzemeltetők)
 14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők
  2014-es MÓDOSÍTÁSOK
 15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
 16. Tűzállóságot növekő burkolatok beépítését, karbantartását végzők

A munkáltatóknak a szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról és munkakörökről, valamint a szakvizsgára kötelezett személyekről kimutatást kell vezetni, a szakvizsga bizonyítványok másolataival együtt, amelyet ellenőrizhetnek.

Ha Ön, vagy munkatársa nem rendelkezik a fentiek szerinti megfelelő szakvizsgával, Társaságunk vállalja, hogy a képzési igények beérkezésekor a Megrendelővel történő előzetes egyeztetést követően csoportlétszám függvényében a felkészítést az adott telephelyen végrehatja az ország bármely pontján. Szakértő előadóinkkal, korszerű infrastruktúránkkal kiemelkedő minőségű és versenyképes díjszabású képzést tudunk nyújtani Megrendelőink részére.

Az általunk ajánlott szakvizsgán történő részvételhez csak annyit kell tennie, hogy az alábbi elérhetőségek bármelyikén felkeresi szakmailag kimagaslóan felkészült kollégáinkat. Mind egyéni, mind céges-csoportos megrendeléseket is várunk és fogadunk!


< Vissza | nyomtatás nyomtatás